Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012

Άγιο Όρος



ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ (ΑΘΩΣ)
Η χερσόνησος πήρε το όνομα της από το όρος Άθως (υψόμετρο 2.030μ) που βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο της. Παρθένο φυσικό τοπίο και είκοσι κυρίαρχα μοναστήρια συνθέτουν την εικόνα της χερσονήσου. Η μοναστική πολιτεία είναι γνωστή και ως Το Περιβόλι της Παναγιάς. Αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα τμήματα της Ελλάδας, με αδιαμφισβήτητη παγκόσμια ακτινοβολία, εξαιτίας της κεφαλαιώδους εθνικής, ιστορικής, θεολογικής και χριστιανικής αξίας και παράδοσης.
Τον 11ο αιώνα, η κατάφυτη από πεύκα, καστανιές, και έλατα χερσόνησος του Άθω μετονομάστηκε σε Άγιο Όρος, ύστερα από απόφαση του Κωνσταντίνου Θ του Μονομάχου. Οι πρώτοι μοναχοί έφτασαν εδώ πριν από τον 9ο αιώνα, Το 971-972, 58 ηγούμενοι και μοναχοί του Αγίου Όρους συντάσσουν το Πρώτο Τυπικό του, σύμφωνα με το οποίο ορίζονται οι κανόνες λειτουργίας της μοναστικής πολιτείας. Το αρχαιότερο μοναστήρι είναι της Μεγίστης Λαύρας και ιδρύθηκε από τον Άγιο
Αθανάσιο τον Αθωνίτη το 963, ύστερα από προτροπή του φίλου του Νικηφόρου Φωκά, που υπήρξε αυτοκράτορας του Βυζαντίου. Τον 10ο αιώνα ιδρύθηκαν και άλλα μοναστήρια, όπως η Μονή Βατοπεδίου και η Μονή Ιβήρων. Τον 11ο αιώνα τα μοναστήρια της χερσονήσου έφτασαν τα 180. Ο αυτοκράτορας Αλέξιος Α Κομνηνός ορίζει ότι το Άγιο Όρος θα κατοικείτε μόνο από μοναχούς και απαγορεύει την είσοδο σε κάθε θηλυκό ον. Από τον 12ο αιώνα εγκαθίστανται μοναχοί άλλων εθνοτήτων όπως Ίβηρες, Λατίνοι, Σέρβοι και Ρώσοι. Από τον 13ο μέχρι τον 15ο αιώνα η περιοχή δέχτηκε πολλές επιδρομές. Το 1453 υποδουλώθηκε στους Τούρκους οπότε τα ακμάζοντα μοναστήρια πέρασαν σε τροχιά παρακμής αφού μειώθηκε ο αριθμός των μοναχών και αντιμετώπισαν οικονομική κρίση. Παρόλα αυτά εξακολουθούσε να αποτελεί το μεγαλύτερο πνευματικό κέντρο της ορθοδοξίας. Απελευθερώθηκε από τους Τούρκους στις 2 Νοεμβρίου 1912 και έγινε αναπόσπαστο τμήμα του ελληνικού κράτους στις 3 Οκτωβρίου 1913, ύστερα από απόφαση της Ιερής κοινότητας, η οποία επικυρώθηκε από την συνθήκη της Λωζάνης.
Σήμερα το Άγιο Όρος είναι αυτοδιοίκητη περιοχή του ελληνικού κράτους, που υπάγεται διοικητικά στο υπουργείο Εξωτερικών. Πνευματικά υπάγεται στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. Διοικείται από την Ιερή Κοινότητα, που την αποτελούν ισάριθμοι αντιπρόσωποι από τα είκοσι μοναστήρια του, οι οποίοι εκλέγονται κάθε χρόνο , διαμένουν στις Καρυές και ασκούν την νομοθετική εξουσία. Η εκτελεστική ασκείται από την Ιερή Επιστασία.
Καρυές: Είναι η πρωτεύουσα του Αγίου Όρους και βρίσκεται στο κέντρο της χερσονήσου του Άθω. Το Πρωτάτο στο κέντρο της πόλης είναι ο καθεδρικός ναός των Καρυών και είναι αφιερωμένος στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Άλλα αξιοθέατα των Καρυών είναι το μέγαρο της Ιερής Κοινότητας, το παρεκκλήσι του Διονυσίου από τη Φουρνά, η Μολυβοκλησιά, η Αθωνιάς Εκκλησιαστική Σχολή και η σκήτη του Αγ. Ανδρέα.

ΜΟΝΕΣ

ΜΟΝΗ ΜΕΓΙΣΤΗΣ ΛΑΥΡΑΣ Απέχει από τις Καρυές 7 ώρες (με τα πόδια), ιδρύθηκε από τον Άγιο Αθανάσιο τον Αθωνίτη και χτίστηκε το 963. Κατά τον 11ο αιώνα έφθασε να έχει 700 μοναχούς. Στο μοναστήρι υπάρχουν 37 παρεκκλήσια. Πανηγυρίζει του Αγίου Αθανασίου του Αθωνίτη στις 5 Ιουλίου.
ΜΟΝΗ ΒΑΤΟΠΕΔΙΟΥ Απέχει 3 ώρες (με τα πόδια) από τις Καρυές. Η ίδρυση του αποδίδεται στον Μέγα Κωνσταντίνο και τον Μέγα Θεοδόσιο, αλλά τα ιστορικά στοιχεία αναφέρουν ότι ιδρύθηκε μεταξύ 972 και 980 από τρεις Αδριανουπολίτες αδελφούς. Τον 12ο αιώνα ο Σέρβος βασιλιάς Συμεών και ο γιος του Σάββας πρόσθεσαν νέες οικοδομές, ενώ στα 1259 καταστράφηκε και ερημώθηκε ύστερα από επιδρομή των Φράγκων. Ανακαινίστηκε το1312. Στο μοναστήρι ανήκουν 18 παρεκκλήσια, πανηγυρίζει στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου στις 25 Μαρτίου.
ΜΟΝΗ ΙΒΗΡΩΝ: Απέχει από την πρωτεύουσα μιάμιση ώρα με τα πόδια. Ιδρύθηκε το 980 από τον Ιωάννη Τορνίκιο, άρχοντα της Ιβηρίας (Γεωργία), και άλλους πατριώτες του. Το καθολικό –διασώζεται μέχρι σήμερα ανέπαφο- χτίστηκε το1030 από τον επίσης Ίβηρα, Γ. Βαρασβατζέ. Στα μέσα του 11ου αιώνα υπέστη καταστροφική επιδρομή από τους Φράγκους πειρατές, και αφού ξαναχτίστηκε, υπέστη και δεύτερη. Κάηκε ολόκληρη (εκτός από την βιβλιοθήκη και το καθολικό) το 1865. Πανηγυρίζει της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στις 15 Αυγούστου.
ΜΟΝΗ ΧΕΛΑΝΔΑΡΙΟΥ: Βρίσκεται στη ΒΑ πλευρά της χερσονήσου και είναι σερβική. Το μοναστήρι γνώρισε μεγάλη ακμή τον 13ο μέχρι τον 17ο αιώνα (οπότε και σταμάτησαν να έρχονται Σέρβοι μοναχοί) και υπήρξε πνευματικό κέντρο των Σέρβων. Το 1896 ύστερα από επίσκεψη που πραγματοποίησε ο βασιλιάς της Σερβίας Αλέξανδρος Α, άρχισε και πάλι η επάνδρωση της από Σέρβου μοναχούς. Στο μοναστήρι υπάρχουν 14 παρεκκλήσια . Πανηγυρίζει των Εισοδίων της Θεοτόκου, στις 21 Νοεμβρίου.
ΜΟΝΗ ΑΓΙΟΥ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ: Απέχει 4 ώρες (με τα πόδια) από τις Καρυές και είναι χτισμένη στο άνοιγμα ενός φαραγγιού, πάνω σ ένα βράχο δίπλα στη θάλασσα. Ιδρύθηκε στα μέσα του 14ου αιώνα από τον Αγ. Διονύσιο(από την Κορυτσά), με ευεργεσία του αυτοκράτορα της Τραπεζούντας Αλεξίου Γ Κομνηνού. Το 1535 καταστράφηκε μεγάλο τμήμα της από τη πυρκαγιά και την ξανάχτισε ο ηγεμόνας της Μολδοβλαχίας, Πέτρος. Υπάρχουν 11 παρεκκλήσια. Πανηγυρίζει του Τιμίου Προδρόμου, στις 24 Ιουνίου.
ΜΟΝΗ ΚΟΥΤΛΟΥΜΟΥΣΙΟΥ: Απέχει μόλις 500 μέτρα από τις Καρυές. Ιδρύθηκε τον 13ο αιώνα από έναν Τούρκο που λεγόταν Κουτλουμούς και στη συνέχεια βαφτίστηκε χριστιανός. Τον 14ο αιώνα καταστράφηκε από επιδρομή των Καταλανών και ξαναχτίστηκε. Υπάρχουν 13 παρεκκλήσια. Πανηγυρίζει της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, στις 6 Αυγούστου.
ΜΟΝΗ ΠΑΝΤΟΚΡΑΤΟΡΟΣ: Βρίσκεται κοντά στη μονή Σταυρονικήτα και απέχει από τη μονή Βατοπεδίου δυόμισι ώρες (με τα πόδια). Ιδρύθηκε στα μέσα του 14ου αιώνα από τους αδελφούς Αλέξιο και Ιωάννη βυζαντινούς αξιωματούχους. Έχει υποστεί ζημιές από πυρκαγιές (1393, 1773, 1948). Πανηγυρίζει της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, στις 6 Αυγούστου.
ΜΟΝΗ ΞΗΡΟΠΟΤΑΜΟΥ: Βρίσκεται στη μέση της ΝΔ πλευράς του Αγίου Όρους και οφείλει το όνομα της στο γειτονικό ξεροπόταμο. Ιδρύθηκε αρχικά τον 5ο αιώνα από την Πουλχερία, αδελφή του αυτοκράτορα Θεοδόσιου και σύζυγο του επίσης αυτοκράτορα Μαρκιανού. Μετά την καταστροφή του μοναστηριού από τους Σαρακηνούς, ξαναχτίστηκε τον 10ο αιώνα από τον μοναχό όσιο Παύλο τον Ξηροποταμηνό, με ενίσχυση που του έδωσαν οι αυτοκράτορες Κωνσταντίνος Πορφυρογέννητος και Ρωμανός Α Λεκαπηνός. Στα χρόνια της Φραγκοκρατίας υπέστη πολλές πειρατικές επιδρομές αφού ήταν μια από τις ακμαιότερες και πλουσιότερες μονές. Καταστράφηκε το 1280 και ξαναχτίστηκε από τους αυτοκράτορες Μιχαήλ Η και Ανδρόνικο Β τους Παλαιολόγους. Ανάμεσα στους προστάτες της είναι και ο σουλτάνος Σελίμ Α που παραχώρησε προνόμια και την ενίσχυσε ιστορικά. Στα τέλη του 18ου αιώνα ανακαινίστηκε από τον λόγιο μοναχό Καισάριο Δαπόντε. Πανηγυρίζει των Αγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων, στις 9 Μαρτίου.
ΜΟΝΗ ΖΩΓΡΑΦΟΥ: Είναι βουλγαρική και απέχει τρεισήμισι ώρες (με τα πόδια) από τις Καρυές και βρίσκεται στη ΝΔ πλευρά του όρους. Ιδρύθηκε από τρία αδέλφια από την Αχρίδα το 10ο αιώνα. Τον 13ο αιώνα εγκαταστάθηκαν βούλγαροι μοναχοί και την ίδια εποχή ενισχύθηκε από τον αυτοκράτορα Μιχαήλ Η Παλαιολόγο. Στις αρχές του επόμενου αιώνα κάηκε από τους Καταλανούς και στη συνέχεια ανακαινίστηκε από τον αυτοκράτορα Ανδρόνικο Β Παλαιολόγο και από ηγεμόνες της Σερβίας και Μολδοβλαχίας. Πανηγυρίζει του Αγ. Γεωργίου, στις 23 Απριλίου.
ΜΟΝΗ ΔΟΧΕΙΑΡΙΟΥ: Ιδρύθηκε από τον όσιο Ευθύμιο, μαθητή του Άγιου Αθανάσιου του Αθωνίτη. Την ονομασία του την οφείλει στον Ευθύμιο που προηγουμένως ήταν δοχειάρης, ο μοναχός δηλαδή που φροντίζει για τα δοχεία του κρασιού και του λαδιού. Καταστράφηκε από επιδρομή των πειρατών και ξαναχτίστηκε με τη βοήθεια του Ιωάννη Ε Παλαιολόγου και Στεφάνου Δ της Σερβίας. Το 1510 ανακαινίστηκε από τους ηγεμόνες της Μολδοβλαχίας, Αλέξανδρο και Ρωξάνδρα. Στο μοναστήρι υπάρχουν 10 παρεκκλήσια. Πανηγυρίζει των Αρχαγγέλων στις 8 Νοεμβρίου.
ΜΟΝΗ ΚΑΡΑΚΑΛΟΥ: Βρίσκεται ανάμεσα στις μονές Ιβήρων και Μεγίστης Λαύρας. Ιδρύθηκε τον 11ο αιώνα. Στα τέλη του 13ου και αρχές του 14ου αιώνα υπέστη σοβαρές ζημιές από τους Καταλανούς και αναστηλώθηκε από τους αυτοκράτορες Ανδρόνικο Β και Ιωάννη Ε Παλαιολόγους. Αργότερα υπέστη πάλι καταστροφές από επιδρομές πειρατών και το 16ο αιώνα αναστηλώθηκε εκ θεμελίων από τον ηγέτη της Μολδοβλαχίας Πέτρο Ε (μόνασε σε αυτό στο τέλος της ζωής του). Πανηγυρίζει των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, στις 29 Ιουνίου.
ΜΟΝΗ ΦΙΛΟΘΕΟΥ: Απέχει δυόμισι ώρες από τις Καρυές (με τα πόδια) και βρίσκεται σε μια από τις ομορφότερες τοποθεσίες της χερσονήσου, στην πλαγιά του βουνού Φτέρη. Ιδρυτές του μοναστηριού ήταν ο όσιος Φιλόθεος και ο μοναχός Αρσένιος που το έχτισαν το 972. Τον 11ο αιώνα ο βυζαντινός αυτοκράτορας, Νικηφόρος Βοτανειάτης, πρόσθεσε νέα κτίρια, ενώ το 1540 ανακαινίστηκε από τον ηγεμόνα της Γεωργίας, Λεόντιο. Εδώ μόνασε ο Κοσμάς ο Αιτωλός. Πανηγυρίζει του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, στις 25 Μαρτίου.
ΜΟΝΗ ΣΙΜΩΝΟΣ ΠΕΤΡΑΣ: Απέχει τρεισήμισι ώρες (με τα πόδια) από τις Καρυές, βρίσκεται στη ΝΔ πλευρά του Αγίου Όρους και είναι από τα επιβλητικότερα, λόγω της αρχιτεκτονικής του με την οποία είναι χτισμένο το επταόροφο μοναστήρι, πάνω σε βράχο ύψους 333μ. Ιδρύθηκε στα μέσα του 14ου αιώνα από τον όσιο Σίμωνα, ονομάζοντας το Νέα Βηθλεέμ. υπέστη μεγάλες ζημιές λόγω πυρκαγιών το 1626 και το 1891. Στη μονή ανήκουν 15 παρεκκλήσια. Πανηγυρίζει τα Χριστούγεννα.
ΜΟΝΗ ΑΓΙΟΥ ΠΑΥΛΟΥ: Απέχει από τις Καρυές πέντε ώρες (με τα πόδια). Ιδρύθηκε το 10ο αιώνα από τον όσιο Παύλο Ξηροποταμηνό, ο οποίος είχε ιδρύσει και την μονή Ξηροποτάμου. Καταστράφηκε και ερημώθηκε από τους Καταλανούς και τα απομεινάρια της παραχωρήθηκαν στους μοναχούς Γεράσιμο και Αντώνιο, οι οποίοι, με τη χορηγία Σέρβων και Μολδοβλάχων ηγεμόνων την αναστήλωσαν. Πανηγυρίζει της Υπαπαντής, στις 2 Φεβρουαρίου.
ΜΟΝΗ ΣΤΑΥΡΟΝΙΚΗΤΑ: Βρίσκεται σε απόσταση μιάμισης ώρας (με τα πόδια) από τις Καρυές. Ιδρύθηκε τον 10ο αιώνα από τον Νικηφόρο Σταυρονικήτα αξιωματούχο του αυτοκράτορα Ιωάννη Τσιμισκή. Κατά των 13ο αιώνα δέχτηκε επανειλημμένες επιδρομές οπότε και ερημώθηκε. Ενώ σημειώθηκαν και πολλές πυρκαγιές με αποτέλεσμα να υφίσταται περιόδους παρακμής. Πανηγυρίζει του Αγίου Νικολάου στις 6 Δεκεμβρίου.
ΜΟΝΗ ΟΣΙΟΥ ΞΕΝΟΦΩΝΤΟΣ: Απέχει μισή ώρα (με τα πόδια) από τη μονή Δοχειαρίου και έχει χτιστεί στην ακρογιαλιά. Ιδρύθηκε τον 10ο αιώνα από τον ομώνυμο όσιο. Ο Βυζαντινός ναύαρχος Στέφανος την ανακαίνισε το 1083 και πρόσθεσε νέες εγκαταστάσεις. Το 1225 υπέστη μεγάλες καταστροφές από πειρατές αλλά ευθύς ξαναχτίστηκε. Περιλαμβάνει 11 παρεκκλήσια και αυτό του Αγίου Δημητρίου που είναι αρχαιότερο από τη μονή. Πανηγυρίζει του Αγίου Γεωργίου στις 23 Απριλίου.
ΜΟΝΗ ΟΣΙΟΥ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ: Απέχει τέσσερις ώρες (με τα πόδια) από τις Καρυές και είναι χτισμένη πάνω σε βράχους. Ιδρύθηκε τον 14ο αιώνα από τον Όσιο Γρηγόριο τον Σιναϊτη και στα 1500 ανακαινίστηκε. Το 1761 καταστράφηκε ολοκληρωτικά από πυρκαγιά και ξαναχτίστηκε. Υπάρχουν 12 παρεκκλήσια. Πανηγυρίζει του Αγίου Νικολάου στις 6 Δεκεμβρίου.
ΜΟΝΗ ΕΣΦΙΓΜΕΝΟΥ: Βρίσκεται στα ΒΑ παράλια της χερσονήσου. Σύμφωνα με την παράδοση ιδρύθηκε τον 5ο αιώνα από τον αυτοκράτορα Θεοδόσιο Β και την αδελφή του Πουλχερία. Υπέστη δυο μεγάλες λεηλασίες και καταστροφές από πειρατές το 1533 και το 1643. Πανηγυρίζει της Αναλήψεως.
ΜΟΝΗ ΑΓΙΟΥ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΟΣ: Είναι Ρωσική και βρίσκεται σε απόσταση τριών ωρών από τις Καρυές και είναι χτισμένη στην ακρογιαλιά, θυμίζοντας μεσαιωνική πολιτεία. Ιδρύθηκε στις αρχές του 11ου αιώνα στη θέση Παλαιομονάστηρο. Πυρπολήθηκε τον 13ο αιώνα και ανακαινίστηκε από τον αυτοκράτορα Ανδρόνικο Β Παλαιολόγο και Σέρβους ηγεμόνες. Τον 17ο αιώνα περιέπεσε σε παρακμή και το μοναστήρι ξαναχτίστηκε στην σημερινή του θέση, το 1765, με την βοήθεια του Έλληνα ηγεμόνα της Μολδοβλαχίας , Σκαρλάτου Καλλιμάχη. Από το 1840 άρχισαν να εισρέουν Ρώσοι μοναχοί και το 1875 ψηφίστηκε Ρώσος ηγούμενος. Πανηγυρίζει του Αγίου Παντελεήμονος.
ΜΟΝΗ ΚΩΝΣΤΑΜΟΝΙΤΟΥ: Βρίσκεται στην ΝΔ πλευρά του Αγίου Όρους, σύμφωνα με την παράδοση το μοναστήρι ιδρύθηκε από τον Μέγα Κωνσταντίνο και συμπληρώθηκε από τον γιο του Κώνστα. Τον 11ο αιώνα κάηκε από τους λατινόφρονες και ξαναχτίστηκε από τον αυτοκράτορα Ανδρόνικο Β Παλαιολόγο, ύστερα κάηκε από τους Καταλανούς και ξαναχτίστηκε πάλι. Πανηγυρίζει του Αγίου Στεφάνου στις 27 Δεκεμβρίου.

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ ΣΤΟ ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Η επίσκεψη στο Άγιο Όρος επιτρέπεται, σύμφωνα με το Τυπικό της μοναστικής πολιτείας, μόνο στους άντρες. Υπάρχει το άβατο όχι μόνο για τις γυναίκες , αλλά και για τα θηλυκά ζώα. Επίσης απαγορεύετε η προσέγγιση πλοίων στις ακτές τις χερσονήσου στα οποία επιβαίνουν γυναίκες. Οι επισκέπτες οφείλουν, λίγες μέρες πριν από την επίσκεψη τους να τηλεφωνήσουν στα γραφεία του Άγιου Όρους στο γραφείο προσκυνητών, στη Θεσσαλονίκη (τηλ. 231- 833733, 861611, Fax 861811) για να κλείσουν θέση και να πάρουν έναν κωδικό αριθμό. Ο αριθμός αυτός είναι απαραίτητος μιας και είναι περιορισμένος ο αριθμός των επισκεπτών (120) που επιτρέπονται ανά ημέρα. Οι επισκέπτες μπορούν να πάνε οδικώς (με το αυτοκίνητο τους ή με λεωφορείο) από τη Θεσσαλονίκη ως την Ιερισσό, τα Νέα Ρόδα ή την Ουρανούπολη. Η διαδρομή είναι περίπου 140 χιλιόμετρα. Οι πόλεις είναι τουριστικές και υπάρχουν όλων των ειδών τα καταστήματα, ξενοδοχεία και πάρκινγκ για τα αυτοκίνητα. (Τα μόνα αυτοκίνητα που επιτρέπονται στο Άγιο Όρος είναι αυτά των μονών και των εργατών που δουλεύουν σ΄ αυτές). Την άδεια εισόδου, το Διαμονητήριο όπως ονομάζεται, θα το παραλάβει από το Γραφείο Προσκυνητών της Ουρανούπολης, το χωριό από όπου ξεκινούν τα καράβια για το Άγιο Όρος Εδώ πρέπει να βρίσκονται οι επισκέπτες τουλάχιστον μία ώρα πριν από την αναχώρηση. Απαραίτητα για το διαμονητήριο χρειάζεται η επίδειξη της αστυνομικής ταυτότητας και 5.000 δρχ. (Για τους αλλοδαπούς επισκέπτες χρειάζονται επίσης: α. Συστατική επιστολή από την πρεσβεία της χώρας τους στην Αθήνα ή από το αντίστοιχο προξενείο της Θεσσαλονίκης. β. Άδεια εισόδου στο Όρος από το Υπουργείο Εξωτερικών της Αθήνας (Διεύθυνση Εκκλησιαστικών Υποθέσεων) ή από το Υπουργείο Βορείου Ελλάδος της Θεσσαλονίκης (Διεύθυνση Εξωτερικών Υποθέσεων). γ. Διαβατήριο.) Πάνω στο διαμονητήριο αναγράφονται τα στοιχεία του επισκέπτη, ο κωδικός του αριθμός, η ημερομηνία και οι ημέρες παραμονής. Συνήθως ορίζονται 4 ημέρες αλλά σε περίπτωση που ο επισκέπτης θελήσει να μείνει περισσότερες μπορεί να ζητήσει παράταση από την Ιερά Επιστασία στις Καρυές.
Από την Ιερισσό οι επισκέπτες παίρνουν το καΐκι που τους πηγαίνει στην αριστερή πλευρά του Αγίου Όρους. Από εκεί μπορούν να επισκεφθούν τις μονές: Χιλανδαρίου, Εσφιγμένου, Βατοπεδίου, Παντοκράτορος, Σταυρονικήτα, Ιβήρων, Μεγίστης Λαύρας. Για τις άλλες μονές θα πρέπει να κατέβουν στη μονή Ιβήρων (3 ώρες με το καΐκι), από εκεί να πάνε στις Καρυές (μισή ώρα με το λεωφορείο) και από εκεί στις μονές που επιθυμούν. Το δρομολόγιο της Ιερισσού γίνεται μόνο το καλοκαίρι. Από την Ουρανούπολη ξεκινάει άλλο καραβάκι που πηγαίνει στην δεξιά πλευρά και κάνει στάση στις μονές: Δοχειαρίου, Ξενοφώντος, Παντελεήμονος, Γρηγορίου, Διονυσίου, Αγίου Παύλου. Για τις άλλες μονές οι επισκέπτες θα πρέπει να κατέβουν στο λιμάνι της Δάφνης (2 ώρες με το καραβάκι) και από εκεί στις Καρυές (μισή ώρα με το λεωφορείο). Η συγκοινωνία στο Άγιο Όρος, βέβαια, δεν είναι επαρκής. Έτσι, εκτός από τα καΐκια και τα λεωφορεία μπορούν όποιοι θέλουν να μισθώσουν αυτοκίνητο για να τους πάει στον προορισμό τους. Πάντως οι επισκέπτες πρέπει να είναι και προετοιμασμένοι για αρκετό περπάτημα.
Η εξωτερική εμφάνιση των επισκεπτών πρέπει να αρμόζει στην ιερότητα του Αγίου Όρους, ενώ κάθε επισκέπτης που δημιουργεί πρόβλημα στους μοναχούς διώκεται αμέσως με την συνδρομή της αστυνομίας. Η είσοδος και η έξοδος από τα μοναστήρια επιτρέπετε από την ανατολή μέχρι τη δύση του ηλίου, ενώ τις νυχτερινές ώρες η πύλη είναι κλειστή. Στις περισσότερες μονές υπάρχουν ιερά κειμήλια, οστά Αγίων και βιβλιοθήκες με πλήθος χειρογράφων και βιβλίων, οι επίσκεψη στα οποία είναι δύσκολη εκτός αν υπάρχει αποδεδειγμένο επιστημονικό ενδιαφέρον. Επίσης πριν από κάθε φωτογράφηση πρέπει να ζητηθεί ειδική άδεια ιδιαίτερα αν πρόκειται να φωτογραφηθούν μοναχοί. Εκτός από τα μοναστήρια υπάρχουν 12 σκήτες, κελιά και ησυχαστήρια που φτάνουν τα 700. Τα μοναστήρια ακολουθούν το ιουλιανό ημερολόγιο –13 μέρες πίσω από το δικό μας, γρηγοριανό- και τη βυζαντινή ώρα, που είναι περίπου τεσσερισήμισι ώρες μπροστά από την ελληνική ώρα.

ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΜΟΝΩΝ
ΜΕΓΙΣΤΗΣ ΛΑΥΡΑΣ: 23770-23758
ΒΑΤΟΠΕΔΙΟΥ: 23770-23219
ΙΒΗΡΩΝ: 23770-23643
ΧΕΛΑΝΔΑΡΙΟΥ: 23770-23797
ΑΓΙΟΥ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ: 23770-23237
ΚΟΥΤΛΟΥΜΟΥΣΙΟΥ: 23770-23266
ΠΑΝΤΟΚΡΑΤΟΡΟΣ: 23770-23253
ΞΗΡΟΠΟΤΑΜΟΥ: 23770-23251
ΖΩΓΡΑΦΟΥ: 23770-23247
ΔΟΧΕΙΑΡΙΟΥ: 23770-23245
ΚΑΡΑΚΑΛΟΥ: 23770-23225
ΦΙΛΟΘΕΟΥ: 23770-23256
ΣΙΜΩΝΟΣ ΠΕΤΡΑΣ: 23770-23254
ΑΓΙΟΥ ΠΑΥΛΟΥ: 23770-23250
ΣΤΑΥΡΟΝΙΚΗΤΑ: 23770-23255
ΟΣΙΟΥ ΞΕΝΟΦΩΝΤΟΣ: 23770-23249
ΟΣΙΟΥ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ: 23770-23218
ΕΣΦΙΓΜΕΝΟΥ: 23770-23796
ΑΓΙΟΥ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΟΣ: 23770-23252
ΚΩΝΣΤΑΜΟΝΙΤΟΥ: 23770-23228

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου